over mezelfpedagogisch ICTprogrammereninformaticaelektronicatelecommunicatie

Digitale borden en bordlessen?

Hieronder ziet u een kleine presentatie in verband met digitale borden. Twee tools waar ik graag de aandacht op vestig zijn PointToFix (= markeren, schrijven,...) en Sankoré/Uniboard (= een digibordles maken)

ELO’s: Leeromgevingen

Wanneer leerkrachten informatie willen doorspelen aan de leerling kan dit gebeuren op een leerplatform. Enkele belangrijke mogelijkheden:

  1. Discussieforum
  2. Online cursus
  3. Online oefeningen
  4. Inleveren van taken
  5. Feedback (taken en evaluatie)

De leerlingen kunnen zelfstandig werken. Door de interactive oefeningen krijgt de leerkracht een duidelijk zicht op de vorderingen en problemen. De taken kunnen eenvoudig ingeleverd worden zonder dat deze verloren kan gaan. Een leerplatform zorgt voor een toename aan feedback.

Het Open Source onderwijsleerplatform dewelke op mijn servers geinstalleerd staan en waar ik voorstander van ben is Moodle.

Ik heb een Moodle service gestart op mijn server.
U kan deze bekijken op http://www.on5dtl.com/moodle

Naast Moodle vind ik Dokeos een zeer goed leerplatform/

Je kan Dokeos bekijken op http://www.on5dtl.com/dokeos/

SCORM: Webpaden en webquests (leerlijn)

Klik hier om een webpad te bekijken… Deze is gemaakt met eXe, een programma om eenvoudig educatieve web-oefeningen te maken. Klik hier om naar de webpagina van eXe te gaan…

Oefenen met Jclic

Jclic is een “Open Source” programma waarmee u een reeks oefeningen kan samenstellen. De oefeningen worden door de leerlingen op een computer opgelost met Jclic. U maakt de oefeningen met Jclic author. U kan de resultaten van uw leerlingen bijhouden met Jclic reports. Daarnaast is het ook mogelijk om de oefeningen op een webpagina te plaatsen.
Enkele mogelijke oefeningen: Een puzzel. Een geheugenspel… Een woorzoeker. Een kruiswoordraadsel. Vul de tekst aan. Multiple-choise .

Op de webpagina http://www.on5dtl.com/Jclic/Wonen krijgt u een voorbeeld van Jclic. Het onderwerp is Wonen tijdens de lessen Technologische Opvoeding.
Alle afbeeldingen zijn afkomstig van www.brico.be

Inleiding: De mogelijkheden van Jclic
Materiaal nascholing Jclic downloaden

Diagram, mindmap en tekenen

Diagrammen tekenen met Diagram Designer (gratis software + broncode).

Nog een “Open Source” MindMap programma: http://mindraider.sourceforge.net/index.html

Google heeft een eigen 3D tekenprogramma op hun webpagina geplaatst. Met dit programma kan je huizen tekenen en veel meer! Daarbovenop is het gratis te downloaden: http://sketchup.google.com/

Mindmappen met FreeMind

Wat is een mindmap?

Een “mindmap” kan men gemakkelijk zelf maken en gebruiken om leerlingen bepaalde onderwerpen aan te leren. Een “mindmap” is een visueel hulpmiddel en vergemakkelijkt het maken van bepaalde oefeningen of het verwerken van de leerstof voor de leerlingen.

Wat is FreeMind?

FreeMind is een “Open Source” softwarepakket waarmee zeer mooie mindmaps gemaakt kunnen worden!

De webpagina

http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page


Klik hier om verder te lezen...

Diagrammen tekenen met DIA

Wat is DIA?

Dia is een “Open Source” tekenprogramma voor diagrammen/schema’s/schetsen/…
Enkele mogelijkheden zijn: stroomdiagrammen, wegenkaarten, elektronicaschema’s, elektriciteitsschema’s, netwerkdiagrammen,…

De webpagina: http://www.gnome.org/projects/dia/

DIA installeren op Windows?
Daarvoor moet je naar deze webpagina surfen: http://dia-installer.sourceforge.net/

Zoekt u meer informatie?
http://www.togaware.com/linux/survivor/DIA_Charts.html

Zoekt u de handleiding?
http://dia-installer.sourceforge.net/doc/en/index.html
http://www.gnome.org/projects/dia/doc/dia-manual.pdf


Klik hier om verder te lezen...

Nascholing ICT en Technologie

Nascholing ICT

Hier vindt u het PDF document met de inhoud van de nascholing “Technologische Opvoeden en ICT” gegeven te Sint-Angela te Ternat.

Klik hier voor het PDF document.

Hier vindt u het PDF document met de inhoud van de nacholing “Technologische Opvoeding en ICT” gegeven in de burgerschool te Roeselare.

Klik hier voor het PDF document.

Oefeningen maken met Visual Basic

Visual Basic

In het lessenpakket van het tweedejaar leren wij werken met macro’s en Visual Basic. Daardoor kan een educatief programma niet ontbreken. De leerlingen komen in contact met een nieuwe term of een vijfletterwoord met een moeilijke schrijfwijze.

Bovenaan het programma komt de omschrijving van het gezochte vijfletterwoord. Het is opgebouwd naar voorbeeld van het spel “Lingo”. Tik een vijfletterwoord in, druk op controleer en je ontdekt of het woord correct is. Correct geplaatste letters krijgen een rode achtergrond. Foutief geplaatste letters krijgen een gele achtergrond. Niet voorkomende letters krijgen geen achtergrondkleur.


Klik hier om verder te lezen...

Oefeningen Maken met Macromedia Flash

Macromedia Flash

Een Macromedia Flash animatie is eenvoudig te gebruiken op een webpagina. Je hoeft er geen speciale webserver voor te hebben en de meeste webbrowsers kunnen het zonder probleem weergeven. Met Flash kan je eenvoudig tekenen en animeren. Daarnaast beschikt het over een volwaardige programmeertaal, actionscript. Deze is vergelijkbaar met JavaScript maar de mogelijkheden zijn onbeperkt.


Klik hier om verder te lezen...

Oefeningen maken met een office-pakket

Een rekenblad (openoffice.org calc of MS Excel)

Wanneer je gebruik maakt van de ALS-functie en de voorwaardelijke opmaak in Microsoft Excel kan je werkbladen maken. Je kan alles ook beveiligen!

Een presentatie (openoffice.org impress of MS PowerPoint)

Met PowerPoint kan je een quiz maken. Deze kan je maken door actieknoppen te gebruiken en macro’s te gebruiken. Vergeet ook de kiosk stand niet!

Klik hier om verder te lezen...

Woordzoekers maken

Een woordzoeker maken is helemaal niet moeilijk. Er bestaan interactieve versies maar voor papier moet je even surfen naar OnlineKlas, hier maak je eenvoudig een woordzoeker.

Hieronder vindt u een voorbeeld, op zoek naar programmeertermen.

Klik hier om verder te lezen...

Een puzzel maken

Met Adobe(c) PhotoShop puzzels maken…


Klik hier om verder te lezen...

Oefeningen maken met Hot Potatoes

hbs_logo
De Hot Potatoes HomePage…

Op zoek naar een handleiding en vele voorbeelden?


© 2009 Bert Van den Abbeele

Font Jellyka Castle's Queen by Jellyka Nerevan